autořiknihy

nahoru

Brian Evenson

www.brianevenson.com

* 12. 8. 1966, žije v Kalifornii (USA)

Doupě | Zhroucení koně (připravujeme)

Brian Evenson se narodil v Amesu ve státě Iowa. Jeho otec byl dlouhá léta profesorem fyziky na Brigham Young University v Provo ve státě Utah. Jedná se o soukromou univerzitu, kterou kompletně vlastní Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů, největší z mormonských církví. Patrně v důsledku této rodinné situace prožil autor v mládí dva roky ve Francii a ve Švýcarsku jako mormonský misionář a akademické tituly obdržel mimo jiné i na Brigham Young University, kde následně učil, dokud zde nedošlo k menšímu skandálu zaviněnému jeho první knihou Altmann’s Tongue (1994). V roce 1995 Evenson z univerzity odešel a v roce 2000 vystoupil i ze samotné Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů. [1]

Následně působil na univerzitách ve státech Oklahoma, Colorado* a New York, až roku 2003 přijal místo na Brown University,** což je prestižní soukromá univerzita ve státě Rhode Island. Zde zůstal do roku 2015. Potom přešel na katedru kritické teorie na CalArts School of Critical Studies*** (Santa Clarita, California), kde působí v současnosti.

 

* Zde se jednalo o buddhisticky orientovanou Naropa University v Boulderu, kterou založil roku 1974 tibetský láma; na jejím vzniku se podíleli např. Allen Ginsberg a John Cage.

** Brown University byla založena roku 1764, je sedmá nejstarší ve Spojených státech a mezi její absolventy patří například herečka Emma Watson, multimiliardář Ted Turner, novinář John F. Kennedy mladší nebo nositel Nobelovy ceny za fyziku Leon Neil Cooper.

*** CalArts, neboli California Institute of the Arts je umělecká škola, kterou založil Walt Disney a mezi jejíž absolventy patří například režisér Tim Burton.

Kontroverze s mormony

V první Evensonově povídkové sbírce Altmann’s Tongue jsou literární postavy nuceny sníst uříznuté jazyky a pokoušejí se useknout si vlastní končetiny. Kontroverze tímto vyvolaná vedla k autorově odchodu z univerzity, kde učil, a nakonec k jeho rozchodu s mormonským náboženstvím vůbec.

Některé Evensonovy práce reflektují jeho mormonskou zkušenost, často buď kriticky, nebo se zabývají kontroverzními tématy. Tak například hlavní postava thrilleru The Open Curtain (2006) se zabývá vraždou, kterou spáchal počátkem 20. století William Hooper Young, pravnuk mormonského vůdce Brighama Younga, a román Immobility (2012) se odehrává v post-apokalyptickém Utahu a figurují v něm některé esoterické poučky mormonské církve. Evenson sám prohlašuje, že si do jisté míry zachoval úctu k upřímným věřícím této církve a nemá v úmyslu je zbůhdarma urážet či provokovat.

Jako literát

Evenson má titul PhD z literatury a kritické teorie, je rovněž překladatelem z francouzštiny* a bývá někdy označován jako „writer’s writer“, tedy „spisovatel pro spisovatele“, něco pro fajnšmekry. Sám obdivuje například práci Petera Strauba a detektivní romány ve stylu „hardboiled“ (Dashiella Hammetta a Jima Thompsona i současné autory jako je Andrew Vachss). [1] Bývá také zmiňována jeho spřízněnost s hnutími či směry „Slipstream“, „New Fabulists“ a „The New Weird“.** V rozhovoru z roku 2017 [2] se k první nálepce spíše nehlásí, ke druhé se hlásí o něco ochotněji a s tou třetí se víceméně identifikuje.

Dodává však: „Myšlenka Weirdu a New Weirdu je cosi, co se průběžně vyvíjelo – tak třeba Jeff VanderMeer se k tomuto termínu původně stavěl opravdu skepticky, ale pak ho přijal. Co se mi líbí na pojmu ,Weird’ je to, že má návaznost na literaturu z počátku 20. století, zahrnuje práce, které jsou na obou stranách propasti mezi literaturou a žánrem, zahrnuje některé prvky hororu, některé prvky sci-fi a má spojení s okultismem. Zároveň to však není žádná opravdová literární škola – spíše řada nespojitě spojených způsobů, jak manipulovat se vztahem žánru a literatury.“

A na to hned navazuje: „Také bych řekl, že v mé vlastní práci je pro mě důležité zpochybňovat i hranici mezi realistickým a fantastickým. Nejsem realista – nebo spíš, nestarám se o to, jestli ten či onen z mých příběhů je nebo není realistický: realismus na mě působí dojmem zcela bezvýznamné obecné kategorie. Ale moje práce spočívá od samého počátku ve zkoumání povahy reality a vnímání.“ [2]

Evenson často uvádí, že vlastně píše „epistemologický“*** horor – bez ohledu na to, jaké hrůzy v příběhu figurují, ta největší spočívá vždy v tom, jak nestabilní je naše vnímání reality a pocit vlastního já. [2] O své metodě říká: „Rád tvořím věci, které čtenáři slouží jako spouštěč nebo katalyzátor, takže je nucen je doplňovat. Tímto způsobem se příběh nakonec stane kombinací slov na stránce a čtenářovy reakce na ně. Moje dílo je docela temné a provokativní a vyzývá čtenáře, aby se přiblížil k událostem nebo lidem, od nichž by se v životě radši držel dál, ovšem smyslem toho je poskytnout čtenáři plnější a komplexnější povědomí o tom, co to znamená být člověkem.“ [5]

Evensonovy knihy byly přeloženy do francouzštiny, italštiny, japonštiny, maďarštiny, perštiny, ruštiny, řečtiny, slovinštiny, španělštiny a turečtiny.

 

* Přeložil díla těchto autorů: Christian Gailly, Jean Frémon, Claro, Jacques Jouet, Eric Chevillard, Antoine Volodine, Manuela Draeger a David B.

** Evenson byl zastoupen v antologii New Weird Ann a Jeffa VanderMeerových z roku 2008, která vyšla česky jako New Weird: Trochu divná fantastika (Laser 2008).

*** Epistemologie je filozofická disciplína zabývající se původem, předmětem, rozsahem a výsledkem poznání, jde tedy o „teorii poznání“. V Evropě jí říkáme spíše gnoseologie.

Řekli o něm kolegové

„Strašidelná a komplikovaná výprava za vlastní identitou a tajemstvím, kterou líčí mistr vypravěčského řemesla. Nikdo neumí prozkoumat vnitřní krajinu tak jako Brian Evenson.“

– Jeff VanderMeer o Doupěti

 

„Brian Evenson je jedním z našich nejlepších a nejodvážnějších romanopisců. Tato kniha (Immobility) by téměř mohla být výsledkem spolupráce mezi mladým Samuelem Beckettem a Busterem Keatonem na vrcholu kariéry. Nikdo v Americe nepíše takhle a nikdo nemá Evensonovo úchvatné soustředění podobné diamantu.“

– Peter Straub

 

„Tyto příběhy z pera moderního Poea se odehrávají pod nesmírným tlakem řeči, vhledu a pozorovatelského talentu. Jsou trýznivé (a Evenson po nás chce, abychom si uvědomili přesný význam tohoto slova) a nacházejí se kdesi za oním bodem umrtvení, kde se krutost a šílenství staly pouhou banalitou.“

– Samuel R. Delany o povídkové sbírce The Wavering Knife

Legenda světové sci-fi, Samuel Delany, našel v Evensonově tvorbě zvláštní zalíbení, což si můžete poslechnout přímo od něj zde.

 

„To, že je Brian Evenson jeden z nejmazanějších, nejzáludnějších a nejsilnějších spisovatelů na scéně, to už víte. Rád bych k tomu dodal, že je také jedním z těch nejzábavnějších. Nemluvím ovšem o nějakém lehkém humoru, ale o takovém, který se zažírá hluboko pod kůži a donutí vás smát se i v situaci, kdy zažíváte hrůzu a bolest. Zhroucení koně jsou novým důkazem toho, že Evenson má obrovský talent a své čtenáře vždycky obdaruje.“

– Victor LaValle

 

„Evenson je neskutečný, je to postapokalyptický Dashiell Hammett.“

– Jesse Ball

 

„V Americe neexistuje pronikavější, plodnější či apokalyptičtější spisovatel než Brian Evenson.“

– George Saunders

Bibliografie

  • Altmann's Tongue (1994)
  • Din of Celestial Birds (1997)
  • Prophets and Brothers (1997)
  • Father of Lies (1998)
  • Contagion (2000)
  • Dark Property (2002)
  • The Wavering Knife: Stories (2004)
  • The Open Curtain (2008; reprint 2016)
  • Aliens: No Exit (2008, jako B. K. Evenson)
  • BABY LEG (2009)
  • Last Days (2009, rozšířená verze povídky The Brotherhood of Mutilation; reprint 2016)
  • Fugue State: Stories (2009)
  • Dead Space: Martyr (2010, jako B. K. Evenson)
  • Immobility (2012)
  • Windeye: Stories (2012)
  • Dead Space: Catalyst (2012, jako B. K. Evenson)
  • The Lords of Salem (2013, jako B. K. Evenson, spolu s Robem Zombiem)
  • A Collapse of Horses: Stories (2016)
  • The Warren (2016)
  • Feral (2017 jako B. K. Evenson, spolu s Jamesem Demonacem)
  • The Deaths of Henry King (2017, spolu s Jesse Ballem a Lilli Carréovou)

Ocenění

  • Povídka Two Brothers získala O. Henry Award (1998)
  • Próza The Open Curtain se dostala do finále soutěží Edgar Award a International Horror Guild Award (2007)
  • Román Last Days byl nominován na Shirley Jackson Award (2009)
  • Román Last Days vyhrál cenu ALA/RUSA za Nejlepší hororový román roku 2009
  • Povídka sbírka Fugue State se dostala do finále v soutěži World Fantasy Award (2009)
  • Novela The Warren byla nominována na Shirley Jackson Award (2017)

Zdroje (v angličtině)

  1. Wikipedia
  2. Investigating the Nature of Reality: An Interview with Brian Evenson (Rozhovor s Patrickem Clinem, 2017)
  3. Collapsing The Horses: An Interview with Brian Evenson (Rozhovor se Sarah Rose Etter, 2017)
  4. The Dark Fiction of an Ex-Mormon Writer (Článek spisovatele Adriana Van Younga s využitím e-mailové korespondence s B.E., The New Yorker 10/2016)
  5. Brian Evenson: Fiction's Brotherhood (Rozhovor s Michaelem Limniosem, 2013)
  6. Brian Evenson (Rozhovor se spisovatelem Benem Marcusem, nejspíše okolo roku 1996)